Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
2 (....)

 

Εισήγηση του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
κ. Ν. Σηφουνάκη για την κυκλοφοριακή αγωγή


Σας καλωσορίζω στη 2η άτυπη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας. Σε συνέχεια της 1ης συνεδρίασης, το θέμα που θα εξετάσουμε σήμερα είναι η κυκλοφοριακή αγωγή

Θέλω να καλωσορίσω την Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, τον (Πρόεδρο ή)εκπρόσωπο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, καθώς και τα στελέχη του Υπουργείου  Παιδείας που έχουν την ευθύνη για τον κεντρικό σχεδιασμό και την ένταξη της κυκλοφοριακής αγωγής στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Έχουμε, επίσης, κοντά μας ένα νέο μέλος του ΕΣΟΑ, τον εκπρόσωπο των πεζών, κο  Νικόλαο Στάππα, (ή  κα Έλσα Τσεκούρα ). Καλωσήλθατε.

Η ανάπτυξη και η προαγωγή της κυκλοφοριακής αγωγής είναι μια μακρόχρονη διαδικασία ακριβώς διότι στοχεύει στη μεταβολή της συμπεριφοράς του πολίτη ως προς τον τρόπο με τον οποίο κινείται στο δημόσιο χώρο. θα έλεγα, μάλιστα, ότι το μεγάλο στοίχημα όλων όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ είναι η μεταβολή – σε βάθος χρόνου - εκείνων των στάσεων και των συμπεριφορών που έχουν μεγάλη ροπή προς την επικινδυνότητα και που, δυστυχώς, υιοθετούνται από όλες σχεδόν τις ηλικίες : η υπέρμετρη αυτό-πεποίθηση στις ικανότητές μας ως οδηγοί, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η έλλειψη ουσιαστικής γνώσης του πεζού ή του μικρού ποδηλάτη για το πώς πρέπει να κινείται στους δρόμους κ.λ.π. Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε ότι οι δείκτες της Οδικής Ασφάλειας μιας χώρας είναι ταυτόχρονα δείκτες πολιτισμού.
Θεωρούμε τη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων εξαιρετικά πολύτιμη και εκτιμούμε ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και την προώθηση της κυκλοφοριακής αγωγής. Είναι αυτονόητο ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση σχετικών δράσεων θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.

Έχουμε ετοιμάσει μια σύντομη αξιολόγηση των δράσεων και των προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής που εκτελέστηκαν είτε από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς, εν προκειμένω, με το Υπουργείο Παιδείας, και έχουμε να καταθέσουμε προς συζήτηση κάποιες προτάσεις βελτίωσης ή/ και επέκτασης των δράσεων που ενισχύουν την κυκλοφοριακή αγωγή. Οι προτάσεις αυτές λαμβάνουν υπόψη στοιχεία όπως η ηλικία (παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, ηλικιωμένοι) και η ιδιότητα (πεζός, επιβάτης ΙΧ, επιβάτης ΜΜΜ, οδηγός ποδηλάτου- δικύκλου- τροχοφόρου).

Τον απολογισμό και τις προτάσεις αυτές θα σας παρουσιάσουν ο ΓΓ του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και Πρόεδρος του ΕΣΟΑ,  κ. Χ. Τσιόκας, και η αρμόδια Διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας & Περιβάλλοντος.

Η εμπειρία των φορέων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας και οι εισηγήσεις τους στο θέμα της κυκλοφοριακής αγωγής,  καθώς και τα παραδείγματα και οι πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί στο πεδίο αυτό και έχουν φέρει αποτέλεσμα διεθνώς, θα μας απασχολήσουν στη συνέχεια και θα μας βοηθήσουν να καταλήξουμε στο δικό μας μοντέλο αγωγής.

Δίνω λοιπόν τον λόγο στ…